DENGGI! AEDES!

3:20 AM iSyazz 0 Comments


Assalamualaikum kawan! Heee~

Okay nampak tak banner atas ni ?? Hahaha HAPUSKAN AEDES! Sekarang ni bagaikan nyamuk aedes kembali untuk menyerang kita so kalau immune system kita lemah habislah , nnti kita kena serang dengan dorang secara terus! haha *apa jenis bahasa daaa -,- Okey korang tahu kan kita selalu tidur lambat , then tengah-tengah tweet or blogging mesti terasa haus . Bila pergi dapur je , damn it! Sliding kt dapur tu tak tutup lah pulok . Alamatnya , kat rumah ni mesti ade nyamuk . So , bila check adik time tengah tidur .. pergh! banyak gilaa nyamuk kat dia , sian gilaa dia kena gigit dengan nyamuk . Tapi dia tidur mati so memang tak sedar -.- haha . hmm , lagi satu kalau kat kawasan rumah kita , time maghrib nope tapi sebelum maghrib je wajib tutup semua pintu dan tingkap supaya nyamuk tak masuk! So saya rasa bukan kat kawasan rumah saya je buat macam tu kan , korang punya tempat pun mesti macam tu jugak kan ? Kalau tak buat macam tu , make sure korang buat eh! Lepas tu , make sure kat rumah korang kalau ada pasu bunga ke ape-ape jelah yang mempunyai air yang bertakung ke , make sure korang buang air tu and hindarkan tmpt tuu dari bertakung dengan air . Sebab korang pun tahukan , tuu laa tempat nyamuk plesit tuuu menyemai benih dorang , so kita kena cegah tempat-tempat gitu! Secepat yang mungkin! Kesan dari gigitan nyamuk biasa hanya boleh menyebabkan gatal-gatal je tapi kalau gigitan dari nyamuk aedes , pergh~ Boleh menyebabkan denggi ouh! Jadi dari sekarang kita kena bersihkan persekitaran kita supaya nyamuk tidak membiak dengan cepat okay!


p/s : Untuk mendapatkan maklumat yang lebih , awak semua boleh "JUST GOOGLE IT" :)

You Might Also Like

0 comments: